Project Description

Aberdeen, Scotland. Design and planting by Andrew Vernon, Built by Landform Ltd (Aberdeen)

This is the garden of a converted Steading (farm building) made from the main local building material, granite. The garden was simply a small decked area, with the rest of the garden left as bare earth which was becoming colonised by weeds. The client wanted a beautiful garden to look out onto, with areas for sitting and entertaining. They also enjoyed playing petanque (or boules) on holidays to the South of France so wanted to be able to play this in the garden.

The design ties the building in using the same granite wall construction in the low walls that separate areas of the garden. The boules court and walls extend out towards the most attractive view of Bennachie, drawing the eye in this direction. The garden is then tied into the landscape by adopting an informal grassland style of planting with native shrubs and some similar coloured plants to the native thistles and heathers. Small trees were planted along the most exposed side of the garden to provide some seclusion, along with a summerhouse for sitting outside when the weather is less favourable.

This has resulted in a beautiful garden that sits well within, and borrows from the existing landscape. Many of the plants have winter structure and are cut down in the spring, allowing the new growth to burst through for the new season.